Geachte lezers,
In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee maar ook brengen we landelijke initiatieven en ontwikkelingen onder de aandacht.
Waar we willen en kunnen ondersteunen wij u, de burger, met een gevraagd of ongevraagd advies.
We proberen onze website zo goed mogelijk bij te houden. Op de website is eigenlijk alles te vinden over wat we als Adviesraad Sociaal Domein doen, wie de leden zijn, informatie over onze openbare vergaderingen etc. etc.
Woelige tijden.
Het is weer al drie jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Tot op heden is het niet gelukt daar een eind aan te maken. Elke dag sterven er heel veel soldaten en burgers aan weerskanten. In en in triest. Trump spant zich in om er een eind aan te maken. Of zijn aanpak de juiste is weet ik niet en daar kan je van gedachten over verschillen. In Israël is het ook al niet anders. Spanning alom ondanks de wapenstilstand. Ook daar zijn duizenden slachtoffers te betreuren.
Minder op ons netvlies staan de oorlogen en crises die momenteel woeden in Soedan, Syrië, Congo, Haïti, Myanmar, Sahel, Afghanistan.
Als burger worden we dringend opgeroepen om een noodpakket in huis te hebben. Het kan zomaar een keer misgaan. De Rotterdamse havens zijn een uniek gebied. En ook al lijkt een fysieke oorlog niet direct voor de hand te liggen, cyberaanvallen zijn er elke dag. Dagelijks worden er wereldwijd 600 miljoen uitgevoerd, een verdubbeling ten opzichte van 2023. Ons land lijkt bovendien een favoriet doelwit.
Als ik ‘s avonds in een warm bed stap, overdag geen kou geleden heb, voldoende voedsel heb kunnen nuttigen, geen dreiging ervaren heb denk ik voor het slapen gaan wel eens aan de vele vluchtelingen, de vele slachtoffers, de vervolgden om hun geloof, aan hen die helemaal geen of onvoldoende voedsel hebben, teveel om op te noemen.
Dan mogen we dankbaar zijn dat we in een vrij land wonen en we wel wensen en bidden of we voor oorlog, ramp, ziekte en tegenspoed bewaard mogen blijven.
Rien van der Boom.
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein
Verordening Jeugdhulp en het Jeugd- en WMO- beleidsplan 2025
Tijdens de bijeenkomst van november 2024 hebben we als werkgroep Jeugd te horen gekregen dat er momenteel gewerkt wordt aan het nieuwe Jeugd- en WMO- beleidsplan. Dit document is van belang voor het verdere beleid en de uitvoering van de Jeugdwet in onze regio. Er is inmiddels een afspraak gepland met de werkgroep Jeugd, een beleidsmedewerker jeugd en de teamleider Jeugd en Gezin in mei 2025 om de vorderingen te bespreken. Mochten er voor deze datum belangrijke ontwikkelingen of nieuwe inzichten zijn, dan zal de werkgroep uiteraard eerder bij elkaar komen om hierover te overleggen.
Ravijnjaar 2026: Veranderingen in de financiering voor gemeenten
In de media – zowel op televisie als in nieuwsbladen – is de term Ravijnjaar 2026 steeds vaker te horen. Dit verwijst naar de veranderingen die in 2026 op het gebied van gemeentelijke financiering zullen plaatsvinden. Het zogenaamde 'Ravijnjaar' heeft niet alleen gevolgen voor dat specifieke jaar, maar ook voor de jaren daarna. Deze veranderingen zullen ongetwijfeld invloed hebben op het beleid en de uitvoering van jeugdzorg en andere gemeentelijke taken.
Voor de werkgroep Jeugd binnen de ASDGO is dit een spannend moment. De vraag die voor ons ligt, is hoe het beleid zich zal ontwikkelen na 1 januari 2026 en welke rol de werkgroep daarin zou kunnen spelen. De beschikbaarheid van middelen zal veel invloed hebben op het Sociaal Domein. Daarom houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Adviesrol van de ASDGO
Voor de gehele ASDGO is het vanzelfsprekend om op het nieuw te ontwikkelen beleid advies te geven. Dit kan zowel gevraagd als ongevraagd zijn, afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk om te benadrukken dat de adviesgroep zich actief zal blijven inzetten om de kwaliteit van het Jeugd- en WMO beleid in Goeree-Overflakkee te waarborgen, ongeacht de veranderingen die op ons afkomen.
We houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met ons via de gebruikelijke kanalen.
Onze centrumgemeente Nissewaard (Spijkenisse) is verantwoordelijk voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Diverse omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat iemand in een dergelijke situatie terechtkomt. We kennen de daklozen, de zogenaamde 'bankslapers', mensen die door financiële problemen hun woning hebben moeten verlaten, en personen die vanwege overlast of huurschuld uit hun woning worden gezet. Ook in gevallen van scheiding kan er behoefte zijn aan noodzakelijke opvang.
Het zou echter beter zijn als deze opvang meer lokaal geregeld zou kunnen worden. Dit is altijd de wens van de deelnemende gemeenten geweest. Het is immers niet ideaal als inwoners in geval van opvang het eiland moeten verlaten en afhankelijk zijn van de voorzieningen in Spijkenisse.
Vanuit onze Adviesraad zijn twee leden afgevaardigd naar de Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang (RABWO), waar zij adviseren over de opvang en het beschermd wonen.
De centrumgemeente, samen met de deelnemende lokale gemeenten, heeft nagedacht over de bestaande zorgproducten en de zorgbehoeften die er zijn om de opvang en het beschermd wonen op de juiste manier in te vullen. Dit heeft geleid tot een doelennotitie, die zich heeft vertaald in een nieuw zorglandschap. Dit zorglandschap kent verschillende producten, variërend van wonen in een omgeving waar niemand hinder ondervindt van de bewoner, tot lichtere vormen van begeleiding.
Deze zorgproducten zijn momenteel in aanbesteding. Er is nagedacht over welke producten centraal en welke lokaal ingevuld zullen worden. Het is de bedoeling dat de nieuwe zorgproducten vanaf 2026 in werking treden.
De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee is op zoek naar nieuwe leden. Dit is uw kans om een waardevolle bijdrage te leveren aan uw gemeenschap en tegelijkertijd uw persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.
Als lid van de Adviesraad bestaat uw rol uit het gevraagd en ongevraagd adviseren van de gemeente over het beleid binnen het sociaal domein. Dit varieert van ouderenzorg en jeugdzorg tot openbare voorzieningen in de dorpen, voorzieningen voor gehandicapten, aanbestedingen voor medische hulpmiddelen, opvang van dak- en thuislozen, verslavingszorg, opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO), sport en veel meer – alles binnen het sociaal domein.
Na twee termijnen van vier jaar heb ik onlangs afscheid genomen van mijn vrijwilligerswerk bij de gemeente. Ik heb geleerd dat wanneer je wilt bijdragen aan verandering, het effectiever is om van binnenuit te werken dan van buitenaf kritiek te leveren. Het was een prachtige manier om als 'overkanter' de eilandbewoners en de cultuur van het eiland beter te leren kennen.
In het begin moest ik even wennen aan het gemeentelijke jargon, de vele afkortingen en de uitgebreide processen die betrokken zijn bij beleidsvorming. Naast de openbare vergaderingen heb ik diverse voorzieningen en initiatieven mogen bezoeken en heb ik deelgenomen aan bijeenkomsten en vergaderingen binnen het sociaal domein. Ik kreeg een kijkje achter de schermen van het gemeentelijk apparaat en ontdekte hoe besluitvorming en verordeningen tot stand komen. Ik leerde hoe een gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders functioneert en ontdekte dat ‘de gemeente’ niet bestaat uit stoffige ambtenaren, maar uit gewone mensen, zoals u en ik. Velen van hen zijn gedreven en zetten zich graag in voor een betere samenleving. Natuurlijk gaat niet alles altijd goed, maar er is een sterke bereidheid om zaken te verbeteren.
Daarom is zo’n adviesraad van groot belang voor de gemeente: het biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met burgers en gezamenlijk te werken aan beter beleid. En voor u is het een kans om op te komen voor de mensen die dat zelf niet kunnen en om bij te dragen aan een betere samenleving. Bent u op zoek naar een intellectuele uitdaging waarbij u al uw vaardigheden kunt inzetten? Grijp dan deze kans en solliciteer bij de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee.
Dennis Graute.
Voorheen Algemeen adjunct
Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee
Datum:11 maart 2025 19:30 uur
Locatie:Het Rondeel te Middelharnis
Aanwezig als (gast)spreker Peter de Jong; Stichting Zijn, Anita Sloof, Claudia Groen, Annelies van Es, Esther Meijer, Stefan Baan en Meis Broeders; Gedachtewisseling integrale ingang en doorontwikkeling voorliggend veld.
Houd de website van de ASDGO in de gaten. Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.
Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; marjolein@asdgo.nl of elske@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.